Een coach of therapeut is geen wondermiddel maar een hulpmiddel. 

Een coach of therapeut is geen wondermiddel maar een hulpmiddel. 

Één van de meest voorkomende argumenten die ik te horen krijg als ik mensen spreek over mijn coachingstraject is:” ja maar ik heb al zooooveel gedaan en NIETS heeft geholpen. Ik kan wel aan de gang blijven. En eigenlijk weet ik na deze zin al genoeg.

Waarom weet ik dan genoeg? 

Ik herken het namelijk zelf. In de periode dat ik zelf in de situatie zat waarin ik hulp nodig had, had ik maar 1 doel voor ogen en dat was gelukkig zijn .Nu is dit natuurlijk een heel mooi doel. Alleen wist ik toen nog niet dat ik daar zelf kei en keihard voor moest werken om ook maar een beetje in de buurt van dat doel te komen. Het liefst had ik natuurlijk 1 therapeut bezocht die al mijn nare en vervelende gevoelens wel even zou wegnemen zodat ik daar weer “blij en gelukkig” de deur uit kon lopen.

Inmiddels weet ik dat dit zeker niet zo werkt. Maar, ik begrijp het wel. 

Er zijn ook zo verschrikkelijk veel coaches en vormen van therapie. Het aanbod is enorm. En als je dan leest wat deze therapeuten/coaches allemaal voor je kunnen betekenen en “oplossen” dan lijkt het inderdaad dat je maar een afspraak hoeft te maken en je “genezen” weer de deur uitloopt.

Maar wat veel mensen even voor het gemak vergeten is dat je er ten alle tijden ook zelf wat voor moet doen. 

Stel je hebt al weken hoofdpijn en je komt bij mij voor een ‘maak je hoofd leeg sessie’. Dat is fantastisch en gaat je ook zeker helpen, maar als jij vervolgens vaak laat naar bed gaat, slecht eet, veel stress hebt en je veranderd hier niets aan. Dan kun je natuurlijk niet verwachten dat je na 1 of 2 ‘maak je hoofd leeg sessies’ geen hoofdpijn meer hebt. Dan zal je echt de andere aspecten ook aan moeten pakken. Vaker op tijd naar bed, beter eten en zorgen dat je minder last hebt van stress door bijvoorbeeld een coach in te schakelen als je er zelf niet alleen uitkomt.

Vervolgens is het ook nog eens zo dat je áltijd moet blijven werken aan je geluk. Wij coaches hebben nou eenmaal geen “wonderpil” die je inneemt en jou van je klachten af helpen. Je zal met regelmaat moeten werken aan jezelf. Net als in de sportschool, daar ga je ook niet 1 keer naartoe waarna je na een uur met strakke billen of grote spierballen de deur uit loopt toch?

Daar moet je minimaal meerdere keren in de week voor trainen wil het effect hebben. En ook nog eens voor een lange periode. Besluit je vervolgens te stoppen met trainen kun je na verloop van tijd gewoon weer opnieuw beginnen.

Zo werkt het ook met je mentale gesteldheid. Je zal er altijd aan moeten blijven werken. Daarmee zeg ik niet dat je de rest van je leven een coach of therapeut nodig hebt, maar wel als je iets bij hen gedaan of gevolgd hebt , je vervolgens niet lekker achterover moet gaan leunen en niets doen. Om vervolgens te roepen dat je al zoveel gedaan hebt en het niet werkt.

Met name het stuk mindset is erg belangrijk om aan te blijven werken. En werkt het ene niet voor jou zoek dan net zolang door totdat je wel iets gevonden hebt wat bij jou past en waar je baat bij hebt. De handdoek in de ring gooien is nooit de oplossing. Daarmee verander je de situatie waarin je zit al helemaal niet.

Ben jij na het lezen van dit stuk nu nieuwsgierig waarbij ik je kan helpen?

Vraag hieronder een gratis gesprek aan en laten we kennismaken!

Gratis gesprek

Volg of like me
EMAIL
FACEBOOK
LINKEDIN

8 gedachten over “Een coach of therapeut is geen wondermiddel maar een hulpmiddel. ”

  1. Heel goed dat je dit beschrijft want veel mensen verwachten inderdaad een wonder als ze eenmaal een stap hebben genomen. Een coach die heel eerlijk is, zoals jij, en zegt waarop het op staat, daar hebben mensen wat aan.

Een reactie plaatsen