Hoelang blijf jij nog zitten in een ongezonde relatie?

Hoelang blijf jij nog zitten in een ongezonde relatie?

Gisteren sprak ik iemand die al een tijdje weet dat de relatie waarin ze zit geen kans van slagen heeft. Het gaat al een lange tijd slecht binnen de relatie en de ruzies worden eigenlijk alleen maar erger.

Ze hebben meer bonje dan dat ze het leuk hebben samen. De fase van hopen dat dingen nog zullen verbeteren is ze inmiddels al gepasseerd. 
 
Toen ik haar vroeg waarom ze geen punt achter de relatie zet omdat dit overduidelijk geen kans van slagen heeft, gaf ze mij dit als antwoord; “ja maar ik heb ook gevoel, zo makkelijk is dat niet. Dan zit ik met liefdesverdriet.” En dat begrijp ik helemaal, want liefdesverdriet kan veel pijn doen. Ook jij zal dit vast weleens meegemaakt hebben.

Maar zou jij ervoor kiezen om jarenlang in ellende te leven als je eigenlijk diep van binnen weet dat de relatie vroeg of laat toch wel stukloopt?

Met je hoofd weet je het best wel, maar omdat je het gevolg ervan niet aan ‘denkt’ te kunnen neem je de beslissing niet en modder je liever door terwijl je heel goed weet dat dit geen kans van slagen heeft. Sterker nog de ellende wordt alleen maar erger en erger.

Vaak durf je dit soort beslissingen niet te nemen omdat je weet dat het pijn doet.  Alleen al de gedachte aan iets dat pijn doet is al genoeg om je van deze beslissing te weerhouden voor “veiligheid” lijkt de makkelijkste weg. Ondanks dat de situatie waarin je momenteel verkeert eigenlijk veel bedreigender is.

Persoonlijk denk ik dat dit te maken heeft met de angst voor verlies en een gebrek aan eigenwaarde. Bang om alleen te zijn speelt hierbij een grote rol.

Het gaat er hierbij om dat ze niet volledig op zichzelf durft te vertrouwen en niet de regie voert over haar eigen leven. Door bij hem te blijven is ze in ieder geval niet volledig op zichzelf aangewezen. Voor vele is dit reden nummer 1 om te blijven hangen in een relatie die eigenlijk helemaal niet goed voor ze is.

Wanneer deze dame leert om meer inzicht te krijgen in zichzelf en wie ze is, als ze leert zien wat haar eigen capaciteiten en mogelijkheden zijn, zal ze meer op zichzelf durven vertrouwen waardoor ze andere keuzes durft te maken.

Werken aan je basis is van essentieel belang. in mijn ogen is dat zelfvertrouwen, eigenwaarde en de liefde voor jezelf. Als je aan hier aan werkt heb je op een gegeven moment genoeg vertrouwen om over die angst heen te stappen.

 

Volg of like me
EMAIL
FACEBOOK
LINKEDIN

Een reactie plaatsen