kwetsbaar zijn is geen kunstje wat je uitvoert

kwetsbaar zijn is geen kunstje wat je uitvoert

Kwetsbaar zijn, het is voor mij zo ontzettend vanzelfsprekend.
Maar voor velen is dit absoluut niet het geval.

Sterker nog, ontzettend veel mensen worstelen hier mee en weten niet eens wat kwetsbaar zijn inhoud.

Voor mij is kwetsbaarheid iets wat je bent niet wat je doet. We zijn mensen, en wij mensen zijn allemaal kwetsbaar.
Het betekent voor mij gewoon dat je bent wie je bent, en daar eerlijk over bent. Het gaat over puur zijn, echtheid, niet meer en niet minder.

Hoe vaak ik wel niet te horen krijg hoe knap het van me is dat ik me zo kwetsbaar durf op te stellen. Gedurende de periode waarin in zelf therapie volgde waren mensen zelfs ‘jaloers’ dat ik me zo kwetsbaar durfde op te stellen. Dit werd me regelmatig verteld. Kon ik ook maar huilen, kon ik ook maar zo eerlijk naar mezelf kijken, kon ik ook maar eerlijk zeggen hoe ik me voel… zeiden ze dan tegen me.

En ook de afgelopen periode heb ik van velen mensen aangehoord hoe stoer en dapper ik wel niet ben omdat ik mee deed met het programma  De opvoeders waarin ik mensen mee liet kijken bij ons thuis bertreft het reilen en zeilen van de opvoeding.

En weet je wat ik dan alleen maar kan denken als iemand zoiets zegt? 

maar dit is toch gewoon wie ik ben. waarom is dat bijzonder, stoer of dapper? Ik ben alleen maar eerlijk, meer niet. Je zou haast denken door de reacties die ik krijg dat ik een of ander kunstje uitvoer.

Maar inmiddels snap ik wel een beetje waar dit vandaan komt. 

Google op het woord KWETSBAAR en je stuit op betekenissen als zwak, teer, broos, erg gevoelig, licht te raken. Mensen willen hier duidelijk niet mee geassocieerd worden, want we moeten juist sterk zijn. ??

Maar zeg eens eerlijk…

– Hoe sterk ben je eigenlijk als iemand jou vraagt hoe het met je gaat en je durft de waarheid niet te zeggen?

– Hoe sterk ben je als je niet om hulp durft te vragen op momenten dat je het zo hard nodig hebt? Omdat dit ‘zwak’ zou zijn.

– Hoe sterk ben je als je je anders voordoet dan je werkelijk bent? omdat je anders misschien niet in het ‘plaatje’ past.

In mijn ogen ben je pas sterk als je kunt zijn wie je bent zonder je anders of beter voor te hoeven doen. Daar  zit voor mij de sleutel naar vrijheid en geluk. Niemand is perfect en we mogen het allemaal doen op onze eigen unieke manier.

Volg of like me
EMAIL
FACEBOOK
LINKEDIN

Een reactie plaatsen