Tijd voor een nieuwe logée.

Tijd voor een nieuwe logée.

Wil jij de negatieve stemmetjes in je hoofd voorgoed vaarwel zeggen? Lees dan dit blog over hoe ik dit gedaan heb.

Ik ben niet goed genoeg… één van mijn favoriete veilige uitspraken!!

Altijd als er iets op mijn pad verschijnt waar ikzelf om gevraagd heb, maar waar ik natuurlijk wel wat voor moet doen zoals uit mijn comfort zone stappen, roep ik mijn vertrouwde logé erbij. Sterker nog, ik hoef hem niet eens meer te roepen. Hij komt helemaal vanzelf. Hij weet inmiddels precies wanneer hij nodig is. De laatste jaren logeert zijn hele familie hier ook, dus nog meer hulp voor mij ????.

Ik heb wel eens van die momenten dat er zo’n insluiper binnenkomt en mij laat geloven dat ik allang goed genoeg ben. Maar gelukkig schiet mijn fijne apenfamilie mij dan altijd te hulp. “Nee Randa nog niet, je bent er nog niet klaar voor! Je moet eerst echt goed genoeg zijn wil je dit echt kunnen doen. Je moet eerst nog even dit en dit en dat leren.

Vergaar hier nog even wat meer kennis over.

Dan komt het echt goed. Dat beloof ik je! Je vertrouwd  ons toch??”

Ja, opperaap en zijn familie vertrouw ik zeker! Die ken ik al mijn hele leven. Dus als zij zeggen dat ik nog even moet wachten en meer moet leren dan geloof ik dat meteen. Want stel je eens voor dat ik niet zou luisteren, dat ik op mezelf vertrouw en het toch ga doen? Dan gaat het absoluut mis!! Want ik kan misschien wel iets willen maar dan moet ik natuurlijk wel écht goed genoeg zijn!!

En zo schiet deze fijne apenfamilie mij al 40 fijne jaren te hulp bij alle dingen die ik wil ondernemen. Zij weten exact wanneer ik ergens goed genoeg voor ben.

Maar van de week kreeg ik ineens onverwachts bezoek. Mijn oude vriend Pinguïn stond voor de deur. Pinguïn had ik echt al jaren niet meer gezien en gesproken. Vroeger lang geleden waren we echt maatjes. Ik volgde pinguïn natuurlijk wel via Facebook, maar plots uit het niets stond hij voor mijn deur. “Verrassing!!” riep hij. Een verrassing was het zeker!!

Opperaap en familie waren toevallig op pad, dus we hadden het rijk alleen. We raakte al gauw in gesprek over van alles en nog wat en ik vertelde hem over mijn verlangens een eigen praktijk te openen.

“Waarom heb je die dan nog niet?” vroeg pinguïn verbaasd. Dat wilde je jaren terug ook al toch.

“Ja, dat klopt,” zei ik trots. “Maar ik moet natuurlijk wel eerst echt goed genoeg zijn wil ik echt een praktijk kunnen beginnen.” Ok.. het viel heel even stil.

“Maar wanneer ben je dan goed genoeg?” vroeg pinguïn.

Wat een vreemde vraag, dacht ik.. dat spreekt toch voor zich. Maar natuurlijk antwoordde ik netjes.
“Nou, goed genoeg ben je wanneer je alles kunt, alles weet en alle kennis in huis hebt om ook daadwerkelijk een eigen praktijk te kunnen hebben in mijn geval. Goed genoeg is wanneer je zeker weet dat je niet op je bek kunt gaan, dat je iedereen tevreden kunt stellen en aan ieders verwachting kunt voldoen”, vulde ik nog aan.

“Aha, interessant”, zei mijn vrolijke vriend de pinguïn. “Ik wist niet dat daar een tabel met maatstaven voor was. Heb je dat van internet?”
“Uhhh nee, eigenlijk niet.”

“Maar wie bepaald dat dan? Wanneer je goed genoeg bent?”

Weer zo’n rare vraag dacht ik. “Tja… dat bepaalt ieder op zijn eigen manier denk ik. Ik heb bijvoorbeeld mijn hulpbronnen. Opperaap en zijn familie. Zij vertellen mij precies wanneer ik straks goed genoeg ben en kan gaan starten.”

“Dus als ik het goed begrijp, bepaalt iedereen het voor zichzelf, maar wel met een hulpbron?”

“Ja ik denk het wel, hoe weet je anders of je goed genoeg bent antwoordde ik. En natuurlijk moet de hulpbron wel iemand zijn die je volledig vertrouwd. Ik weet zeker dat iedereen wel een goede fijne hulpbron heeft. Jij niet dan?”

“Tja… ik zag de pinguïn nu wat ernstig kijken. Ja, ik had een hulpbron, maar ik ben bang dat ik dus dom geweest ben.”

“Waarom?? Jij dom?? Je hebt alles voor elkaar! Je bent 3 jaar geleden voor jezelf begonnen, je hebt alle vrijheid die je je maar wensen kan, een dikke bankrekening en je doet waar je blij van wordt. Hoezo dom?”

“Nou ik had jaren terug ook van die hulpbronnen, maar deze waren zo veeleisend dat ik ze 3 jaar geleden weggestuurd heb en mezelf gewoon verteld heb dat ik absoluut wel goed genoeg ben. En toen ben ik het gewoon gaan doen. Maar als ik jou nu zo hoor, had ik ze dus beter niet weg kunnen sturen.”

Oké, dit was best vreemd, eigenlijk was ik zelfs lichtelijk in de war. Hij heeft zijn hulpbronnen 3 jaar geleden weggestuurd, maar is toen wel zijn bedrijf begonnen? En heeft nog succes ook!!

Pinguïn las de verbazing op mijn gezicht. “Weet je, Misschien is het tijd dat je opperaap en zijn familie eens vriendelijk vraagt te vertrekken. Als je het misschien nu nog te moeilijk vindt om tegen jezelf te zeggen dat je goed genoeg bent. Dan wil ik best je nieuwe hulpbron zijn. En ik zeg je dat je altijd goed genoeg bent. No matter what. Want wat de één goed genoeg vind, vind de ander uitmuntend en weer een ander misschien wel slecht.”

Het zou dus een stuk gemakkelijker zijn als we onszelf gewoon goed genoeg vinden.

“Het leven is 1 grote leerschool, en je leert het aller allermeest en beste onderweg naar je doel. En als je daar bent, ga je weer nieuwe dingen leren. Het is net als bij autorijden. Als je eenmaal je rijbewijs gehaald hebt, dan ga je pas echt leren autorijden. Bouw je ervaring op en gaat alles steeds makkelijker en vanzelfsprekender, zo leer je dus terwijl je doel het rijbewijs al behaald is.”

Wow!! Wat een wijsheid van pinguïn. Zo had ik het nooit bekeken. Want dat is zeker waar! Goed genoeg zijn kun je niet meten! Je bent al goed genoeg, en gaande weg op je pad kun je altijd dingen bij leren.

Dezelfde dag waren aap en familie vertrokken. En deed ik een beroep op mijn nieuwe vriend de pinguïn. Wat een verassing dat hij voor mijn deur stond! Waar had ik dat aan te danken? Wie heeft hem gestuurd? Dit is wat ik al die tijd nodig had. Want nu vertel ik mezelf met behulp van pinguïn dat ik zeker wel goed genoeg ben. En dat ik het gewoon ga doen!

Zo simpel is het eigenlijk.

Volg of like me
EMAIL
FACEBOOK
LINKEDIN

Een reactie plaatsen